Boaz al meu

Acasă / Devotional / Boaz al meu
Boaz al meu

„Și Naomi a zis: „Fii liniștită, fiica mea, până vei ști cum se va isprăvi lucrul acesta, căci omul acesta nu va avea odihnă până nu va sfârși lucrul chiar astăzi.” Rut 3:18

Boaz o dorea pe Rut. Autorul nu lasă nicio urmă de îndoială în această privință. Era hotărât să-l cheme pe rabin, să se căsătorească cu ea și să o ducă în patul nupțial. Există însă o problemă. Între Boaz și Rut stă legea. Legea iudaică prevedea că ruda cea mai apropiată a unui bărbat decedat avea primul drept de a o cere în căsătorie pe văduva acestuia, asumându-și totodată și responsabilitatea întreținerii familiei ei.

Boaz era rudă cu Naomi (și prin urmare cu Rut), însă exista un alt bărbat mai apropiat de ele ca grad de rudenie. Boaz cunoștea legea răscumpărării la care aveau dreptul rudele. Pentru a se căsători cu văduva unei rude, candidatul la aceasta trebuia să îndeplinească trei condiții.

Prima, trebuia să fie rudă cu cel decedat și să fie ruda cea mai apropiată dispusă să-și asume rolul de răscumpărător.

A doua, trebuia să dispună de resurse financiare care să-i permită să plătească în totalitate datoriile văduvei și ale familiei ei.

A treia, trebuia să aibă puterea de a îndepărta pe oricine dorea să rămână pe terenul văduvei după ce toate datoriile erau plătite.

Rut, familiarizată vag cu legile iudaice, n-a văzut decât că Boaz rămâne la distanță față de ea, fapt care a făcut-o să se-ndoiască și să se descurajeze. Naomi, însă, înțelege și o asigură că Omul acesta „nu va avea odihnă până nu va sfârși lucrul chiar astăzi”. 

Hristos a cunoscut legea răscumpărării. Moștenirea noastră primită în dar, prin Adam, din partea lui Dumnezeu, a fost Pământul, cu tot ce este pe el. Stăpânește-l și umple-l.

Prin păcat, am rămas văduvi, oferindu-i Amăgitorului dreptul de a ne avea și totodată stăpânirea asupra Pământului.

Între Dumnezeu și om, între dragostea Lui mistuitoare pe care o are pentru noi și dorința de a ne avea, stă Legea. Hristos plătește prețul de răscumpărare și ne recâștigă. El, ruda cea mai apropiată. Singurul care putea plăti în totalitate datoria noastră. Singurul care-l poate îndepărta pe Satana când încă mai susține că suntem ai Săi.

Te-ndoiești încă de intențiile Sale? Parcă stă la distanță față de tine sau te întrebi de ce zăbovește?

Gândește-te la legea răscumpărării. Unul singur a fost capabil să și-o asume. Iar Omul acesta nu va avea odihnă până nu va sfârși lucrul. Chiar astăzi.

 

Alexandra Gorbănescu

membră în comitetul de viziune, IMPACT România

 

 

Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi vizibilă decat pentru admini